Omzetbelasting / BTW
Omzetbelasting (ook wel: BTW) is de belasting die de ondernemer bij zijn afnemer in rekening moet brengen voor geleverde diensten en producten. Binnen de omzetbelasting zijn meerdere tarieven mogelijk of in sommige gevallen vallen de activiteiten buiten deze belastingheffing.
Wanneer betaal je omzetbelasting
Of de ondernemer BTW in rekening moet brengen, hangt af van de vraag of er BTW-plichtige diensten of producten worden geleverd. Sommige diensten en producten zijn namelijk vrijgesteld van BTW. Enkele voorbeelden van vrijgestelde diensten zijn: financiële diensten, zorgdiensten, huishoudelijke verzorging, kinderopvang en diensten door componisten, schrijvers en journalisten.
Ondernemers moeten de BTW die zij van hun klanten ontvangen, afdragen aan de Belastingdienst. Op deze afdracht mag in mindering worden gebracht de BTW die zij zelf hebben moeten betalen aan hun eigen leveranciers. Dit wordt ook wel voorbelasting genoemd.
Ondernemers die niet BTW-plichtig zijn, kunnen de door henzelf betaalde BTW niet verrekenen. Zij kunnen bij hun winstbelastingaangifte wel de zakelijke kosten inclusief BTW aftrekken. Brengt een ondernemer die niet BTW-plichtig is toch BTW in rekening bij zijn klanten, dan is deze ondernemer verplicht om de ontvangen BTW af te dragen aan de Belastingdienst.
Aangiftetermijn Omzetbelasting / BTW
Afhankelijk van de hoogte van de af te dragen BTW moet de ondernemer maandelijks, per kwartaal of jaarlijks de BTW-aangifte doen. De aangifte voor de BTW moet elektronisch worden ingediend via het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst of via speciale software. Naast de aangifte indienen moet de verschuldigde omzetbelasting door de ondernemer op tijd worden afgedragen.
Kleine ondernemersregeling
Ondernemers die per saldo weinig BTW hoeven te betalen, kunnen gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Deze regeling houdt in dat de ondernemer minder of geen BTW hoeft af te dragen, of dat de ondernemer een ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de BTW kan krijgen.
Voor toepassing van de kleine ondernemersregeling gelden vier voorwaarden:
- De af te dragen BTW (dus na voorbelasting) is minder dan EUR 1.883,- in een jaar.
- De onderneming wordt gedreven vanuit een eenmanszaak, maatschap of vof.
- Er is voldaan aan de administratieve verplichtingen voor de BTW, zoals het boeken van de inkomsten en uitgaven en het bewaren van alle facturen
- De onderneming moet in Nederland gevestigd zijn.
De hoogte van deze afdrachtvermindering is afhankelijk van het bedrag dat de ondernemer aan BTW zou moeten afdragen.
Verleggingsregeling
In principe moet de ondernemer die BTW-plichtige diensten of producten levert zelf de BTW factureren, aangeven en betalen. Er zijn echter situaties denkbaar waarin niet de opdrachtnemer, maar de opdrachtgever dat moet doen. Hierbij is sprake van de zogenaamde verleggingsregeling, ook wel bekend als ‘BTW-verlegd’. De verleggingsregeling geldt onder andere voor aannemers en onderaannemers. Als deze regeling van toepassing is, brengt de opdrachtnemer geen BTW in rekening bij de opdrachtgever. De opdrachtnemer vermeldt dan op de factuur ‘BTW verlegd’. Naast het eigen BTW-nummer moet op de factuur ook het btw-nummer van de opdrachtgever worden aangegeven. De omzet die onder de verleggingsregeling valt, moet wel op de aangifte omzetbelasting worden vermeld.